Prag

Prag storbyferie

Prag er hovedstad i Tjekkiet og med ca. 1,2 millioner indbyggere den største by i landet. Den ligger smukt placeret på bredden af floden Moldau (Vltava). Blandt Prags bemærkelsesværdige seværdigheder kan nævnes Karlsbroen, Karlsuniversitetet og torvet i Staré Město, den gamle bydel. Den største seværdighed er dog nok Prags borg, inklusiv domkirken og det gamle slot. Rigeligt med oplevelser til en storbyferie i en forlænget weekend.

Prags borg
Prags majestætiske borg troner på højdedraget nord for Moldau-floden. Næsten uafbrudt siden den blev bygget i 870, har borgen været landets politiske centrum – og den dag i dag bor og arbejder Tjekkiets præsident på Prags borg.

I borgen ligger der mange paladser, klostre, kirker og kapeller, og det tager flere dage at nå det hele igennem. Det er da også et af verdens største borgkomplekser og er bl.a. derfor optaget på UNESCO’s verdensarvliste.

Der er mange højdepunkter i Prags borg. Af dem er St. Vitus katedralen måske det største. Det tog 600 år at bygge den, men så har den også byens bedste udsigt fra sit 99 meter høje tårn – og det er åbent for publikum. Men der er mange andre storslåede oplevelser, som bibliotekerne med millioner af bøger og utrolige udsmykninger. Eller kopierne af kronjuvelerne, som du kan finde i Statholder paladset. Her er også verdens næststørste samling af legetøj.

Trænger du til at fordøje alle oplevelserne, så kan du gå en tur i en af de mange flotte haver i Prags borg og dufte til de smukke blomster.

Prags borg er den mest besøgte turistattraktion i Tjekkiet, og det er bedst at besøge den tidligt på formiddagen.

Prag nationalmuseumNationalmuseet i Prag
Prags Nationalmuseum fra 1890 er stort som et palads, og utroligt smukt både udvendigt og indvendigt. Især den store marmorbelagte hall og de udsmykkede lofter imponerer. De minder om de enorme rigdomme der engang var i landet.

Selve udstillingen er så omfattende, at de besøgende må vælge nogle afsnit ud. Samling af 12.000 mineraler, sten og ædelsten skiller sig ud, og er der børn med, så er den zoologiske afdeling med sine over 5.000 udstillede genstande højdepunktet. Museet ligger på en bakketop og der en god udsigt over Prags gamle bydel og det jødiske kvarter.

Karlsbroen
Karlsbroen er en 650 år gammel stenbro midt i Prag, som forbinder bydelene Stare Město og Malá Strana. Med årene er Karlsbroen mere eller mindre blevet Prags vartegn. På broen er der 30 utroligt flotte helgenstatuer, som det ville være synd bare at gå forbi. Stop op, se på statuerne, se på folk der går forbi og nyd musikken fra en af de mange gademusikanter på broen. De spiller hele tiden – og flere steder på broen.

Om aftenen er en stor del af Prags historiske bygninger oplyst. Det gælder også Karlsbroen, og det bliver den ikke mindre flot af.

Det astronomiske ur
Prags gamle rådhus i Staré Město samler hver time utallige turister. De kommer for at opleve det astronomiske ur i rådhustårnet, som Mester Hanus byggede i 1400-tallet. Hver hele time åbnes der to låger, og de 12 apostle kommer frem to ad gangen og drejer rundt. Derefter kommer døden, symboliseret som et skelet, og slår på klokken for at markere at endnu en time er gået. Det astronomiske ur viser også solens daglige og årlige gang, månens gang og andre astronomiske betragtninger.

Et sagn siger, at bystyret stak øjnene ud på Mester Hanus, da han lå i forhandlinger med andre europæiske storbyer om lignende bygningsværker.

Fjernsynstårnet i Prag
Prags fjernsynstårn ligner mest af alt en rumraket, der står klar til affyrring. Det blev bygget for at forstyrre de vesttyske TV-transmissioner, men da det 216 meter høje tårn stod færdigt 1992 var den kolde krig ovre. Så nu kan man nyde den smukke udsigt over Prag fra enten restauranten eller fra udsigtsplatformen, ca. 150 meter oppe.

Muzeum Miniatur i Prag
På Muzeum Miniatur, ikke langt fra Prags borg, er tingene meget små. Faktisk mikroskopiske, helt bogstaveligt talt! På Muzeum Miniatur kan du nemlig se miniaturer, som f.eks. en kamelkaravane inde i nåleøjet på en synål, Eiffeltårnet inde i en kirsebærsten, Fadervor skrevet på et menneskehår og mange andre helt utrolige små miniaturer. Den mest kendte genstand på museet er verdens mindste bog. Der er lup og mikroskop på Muzeum Miniatur, så du og resten af familien kan få alle detaljerne med jer.