Amsterdam

Amsterdam storbyferie

Amsterdam er med sine ca. 750.000 indbyggere (1,5 million med forstæder) den største by og hovedstaden i Holland.

Amsterdam er bl.a. kendt for Van Gogh-museet, Rembrandt-museet, Rijksmuseum, Anne Franks hus, kanalerne og de mange cykler. Et andet meget kendt sted er red-light district og de såkaldte “Coffeeshops”, hvor det er muligt at købe cannabis lovligt. Alt i alt masser af oplevelser til en storbyferie i en lidt anderledes by.

Rijksmuseum

Amsterdams tre store museer
Få storbyferier kan tilbyde tre store museer i verdensklasse inden for få hundrede meter, men det kan Amsterdam på museumspladsen Museumplein. På museerne hænger nærmest uvurderlige kunstværker fra store mestre som Rembrandt, Avercamp, Van Gogh, Frans Hals, Vermeer, Karel Appel, Mondriaan og andre store hollandske kunstnere.

På Rijksmuseum (billedet over) hænger Guldalderens mestre. Det åbnede i 1885, men kunstsamlingen blev påbegyndt allerede i starten af 1800-tallet. Museumsbygningen er i sig selv imponerende og den er en af Hollands mest kendte bygninger. Det mest kende maleri på museet er Rembrandts “Nattevagten”, der i dag anses for at være et af 1600-tallets fornemste hollandske malerier. Andre vigtige malerier er bl.a. Hendrick Avercamps “Vinterlandskab med skøjteløbere” og “Køkkenpigen” af Jan Vermeer.

Rembrandt Nattevagten

Nattevagten af Rembrandt – Rijksmuseum

Rijksmuseums kunstsamling er så stor, at man enten bør udse sig enkelte afdelinger eller afsætte mere end én dag til besøget. I øvrigt har museet også en imponerende samling af renæssancemøbler og asiatisk kunst fra dengang Holland var et stort handelsimperium. Der pågår ombygninger på Rijksmuseum. Disse forventes færdige i 2013.

Van Gogh Museum skildrer store dele af Van Goghs voksenliv gennem malerier, skitser og breve. Museet, der åbnede i 1973, har en fantastisk samling af 200 malerier og 500 skitser. De blev oprindeligt samlet af Van Goghs lillebror Theo, der var kunsthandler i Paris. Det er også muligt at se mere end 800 breve til netop lillebroderen. Det er naturligvis en smagssag at udpege perlerne, men ’Solsikker’ skiller sig ud. Det malede Van Gogh i Provence. Andre perler i samlingen er ’Soveværelse i Arles’, ’Kartoffelspiserne’ og ’Natcafeen’, som Van Gogh i øvrigt selv syntes var hans hæsligste værk.

Van Gogh museum

Van Gogh museum

Stedelijk Museum er det sidste af de tre store museer på museumspladsen Museumplein. Siden 1938 har Stedeljik Museum været Hollandsk nationalmuseum for moderne kunst. Det udstiller værker af så kendte og verdensberømte kunstnere som Picasso, Matisse og Monet. Med vores egen Asger Jorn har samlingen også et dansk islæt. Udover malerier og skulpturer byder Stedeljik Museum også på mere moderne udtryksformer som grafik, tegnekunst, fotografi, video og industriel design.

På Museumsplein ligger i øvrigt også et diamantmuseum, Diamond Museum Amsterdam.

Anne FrankAnne Franks hus
De fleste kender historien om Anne Frank og hendes jødiske familie. Under anden verdenskrig gemte de sig i over to år, indtil de blev afsløret og udleveret til Gestapo. Huset de gemte sig i blev i 1960 åbnet som museum. Her fortælles Anne Franks historie igennem citater fra hendes verdensberømte dagbog, ligesom det er muligt at se diverse originalgenstande (herunder den originale dagbog), dokumenter og fotos.

Museet omfatter både den del af huset som Anne Frank og hendes familie gemte sig i, samt den forreste del af huset, hvor der var kontor og lagerlokale. Udstillingen ligger i nabohuset. Det er muligt at bestille billetter på internettet til et bestemt tidspunkt, så slipper man for at står i kø. Anne Franks hus har cirka en million gæster hvert år.

Red Light District

Red light district
Det kulørte neonlys falder i øjnene, når mørket falder på i Amsterdam. De røde lygter dominerer, og får Red Light District til at leve op til sit navn. Der bliver trangt i gaderne, og folk flokkes for at se de prostituerede i vinduerne. Det er tilmed muligt at få en guidet rundvisning i Red light district. Den kan bookes på Prostitutie Informatie Centrum.

Coffeeshops
I Hollandske coffeeshops er det lovligt at sælge mindre mængder cannabis til personer over 18 år. På hollandsk kaldes de ofte for “Een bruin café”, altså en brun café, og de er lette at få øje på. De har stort set alle mørkt interiør og er præget af mange års nikotinpåvirkning. Nogle af de mest kendte ligger i Red Light District, bl.a. Café Zeevaart.

De 9 straatjes Amsterdam

De 9 straatjes – Huidenstraat

Shopping i Amsterdam
Storbyferie betyder shopping for mange af os. Amsterdams sidegader på tværs af kanalerne har et væld af spændende og anderledes små butikker, især kvarteret De 9 Straatjes blot ti minutters gang fra Centraal Station. Her dominerer de små specialbutikker. Tøjbutikkerne er ikke overraskende i overtal, men der er ingen kædebutikker, og der er et væld af andre små hyggelige butikker – og naturligvis caféer.

De eksklusive butikker finder du omkring Museumskvarteret, især i P. C. Hoofstraat. Her ligger hollandske designbutikker som Frans Molenaar og Mats Visser side om side med internationale topdesignere som Chanel, Louis Vuitton, Gucci og Max Mara. Fashionable butikker finder du også i shoppingcentrene Magna Plaza og Metz & Co.

Amsterdam natteliv

Nattelivet i Amsterdam
Amsterdam er en rigtig party-by. Danse- og musikscenen strækker sig fra de to gamle spillesteder Paradiso og Melkweg til hippe diskoteker, hotte clubber og rå undergrundsspillesteder. Byen har fostret mange kendte DJs, ikke mindst verdensnavnet Tiësto. Amsterdams natteliv er især koncentreret om Leidseplein og Rembrandtplein.